Nechci úly pro včelky jen tak postavit na kraj pole, proto jsem začal místo jejich budoucího domova trochu přizpůsobovat, aby jim tam bylo lépe. Větrolam, brzy zjara květy a první paprsky ranního slunce.

Mohl bych vzít včelí úly a prostě je jen tak šoupnout na rozhraní lesa a pole a čekat, jestli tam budou prosperovat. Pokud jsou čas a možnosti, je dobré předem o stanovišti trochu popřemýšlet. Protože mi včelky přiletí až v létě 2020, tak jsem využil podzimního času k přípravě včelnice – jejich budoucího stanoviště.

Umístění úlů jsem zvolil na západním okraji pole „U dubu“, protože první ranní paprsky budou mířit právě ke včelkám a nastartují brzy ráno jejich aktivitu. Později, až se slunce přehoupne přes poledne, dopřejí vysoké stromy na okraji pole včelám stín, který ocení během letních měsíců.

Během listopadu jsme i s velkou pomocí prvních návštěvníků pole a mého syna zasadili kolem včelnice 33 stromků nebo spíše keřů. Za pár let poslouží jako větrolam a už za dva nebo tři roky jako brzká jarní pastva pro včely, pro jejich rychlejší jarní rozvoj.

Co se sázelo? Dřín obecný, líska obecná a jedna lípa. Za pár let budou dřínky, oříšky a pod lípou se bude odpočívat. Stromky jsou zatím drobné, dvouleté a bez ochranného pletiva jsou snadno přehlédnutelné. Pletivo kolem nich nepůsobí zrovna přirozeně, ale je nutné kvůli jejich ochraně. Během let stromky zesílí, rozvětví se nízko u kmínku a pak pletivo již nebude potřeba. 🐝

Sledujte stránku projektu Chov včel na poli „U dubu“, kde pravidelně aktualizuji stav.