Na poli U dubu se výtečně daří drobným hlodavcům jako jsou nechvalně proslulí hraboši polní. Nechat je žít nebo s nimi bojovat? To je otázka!

Hraboši u mě na poli si budují nory, cestičky a prostě se jim tam dobře daří. Přestěhovali se sem z okolních polí, z kterých je vyhnala podzimní orba. U mě byla provedena orba jen na části pole kvůli založení květnaté louky. Zbytek pole zůstal prozatím nedotčen a je zatravněn. Nepěstuji tam zatím nic, na čem by hraboši mohli napáchat škody. Tedy kromě pár slunečnic topinambur, které jsou vysázené kolem včelnice. Snad je nenajdou.

Máme u nás štěstí, že je zde příroda plná ptačích dravců a ti umí držet populaci polních hlodavců na přijatelných počtech. Pro přilákání dravců jsem postavil několik berliček. Posadí se na ně a mohou nerušeně pozorovat neopatrné hraboše a lovit! V horní části pole jsou dvě vysoké a trvalé. V té dolní jsou dvě dočasné, které půjdou pryč při polních pracích a budou umísťovány vždy dle potřeby.

Bohužel se mi dravce při lovu ještě na mém poli zahlédnout nepodařilo. Nějaké ptactvo však na berličky sedává. Lze to poznat dle důkazů, které tam zanechávají. (Ano, přesně tento důkaz mám na mysli).

Teď přicházíte na řadu Vy, návštěvníci pole. Je to taková hra, můžete se posadit na lavičku v hodní části pole. Kochat se výhledem na letiště Točná, Prahu, pole a když zahlédnete dravce při lovu, dejte mi o tom vědět. Největší šance je spatřit poštolku, káně či krahujce.

Abych hraboše jen nezatracoval, jednu užitečnou funkci na poli plní. Jejich nory a rozsáhlé tunely pomáhají při zadržování dešťové vody. Fungují vlastně jako malé nádrže, které se při dešti naplní vodou a ta má tak dostatek času se vsáknout do půdy. Ideální stav jsou tedy řídce osídlené tunelové komplexy pod dohledem dravých ptáků. 🦅

Jestli opatření opravdu funguje, bude možné vyhodnotit až s nějakým časovým odstupem.

Sledujte stránku projektu pole „U dubu“, kde průběžně aktualizuji stav.