Přímo pod našim polem U dubu vede Cholupický tunel. Je to součást Pražského okruhu, který je v provozu od roku 2010. Samotná stavba okruhu narušila vodní poměry v naší krajině a zapříčinila pokles spodní vody o několik metrů.

To je problém hlavně v období sucha a jen velmi pozvolna se z toho naše krajina vzpamatovává. Ale tak to tady teď prostě je.

Před stavbou tunelu a okruhu bylo v okolí provedeno několik průzkumných hydrogeologických vrtů. Jeden z nich byl přímo na našem poli. Začal jsem zjišťovat, zda je využívaný a jestli by náhodou nebyla možnost proměnit ho v hlubinný vrt a čerpat z něj v období sucha vodu pro závlahu pole.

Nějakou dobu to trvalo než se vše vykomunikovalo, ale vypadalo to nadějně. Vrty se měly likvidovat a já dostal nabídku, že vrt u mě na poli může zůstat zachován pro čerpání vody. Před likvidací vrtů proběhlo ještě měření spodní hladiny vody. Bohužel ten můj měl hladinu spodní vody přes 40 m hluboko i když měření probíhalo po vydatných deštích. Na druhé straně kopce byl ale vrt, který měl hladinu spodní vody jen kolem 9 m a tak jsem zvolil pro zachování ten. Voda z něj bude mnohem snadněji dostupná.

Shodou okolností je to hned vedle dalšího městského pole, které má od podzimu 2020 nové pachtýře (zygon.cz). Tak vodu z vrtu mohou využívat oni. Přeji jim hodně štěstí, ať se daří! 🍀

Hlubinný vrt pro čerpání vody (Točná – Pod březinou)