Těšíme na další jaro a nové květy na naší louce! Letos nás na nové louce již několik kvetoucích rostlin potěšilo. V první půlce října proběhla podzimní údržba louky a je tak připravena na záplavu květů, barev, vůní a motýlů v příští sezóně.

Posekání louky zajistil dva dny předem traktor a velmi usnadnil práci, protože rotační bubnová sekačka posekanou trávu krásně řádkuje. Druhý den jsem se byl na posekanou louku podívat, bylo hezky a posekaná tráva pěkně voněla. Jako v létě, když se dělá seno.

Bohužel hezké počasí nevydrželo a druhý den, když se hrabalo, chvílemi pršelo až lilo! I přesto přišlo několik odvážných hrabáčů a za chvilku jsme měli hotovo. Než nás déšť vyhnal úplně, stihli jsme i opéct pár buřtů a popovídat. Díky všem za pomoc!

Louka se sekala hlavně kvůli omezení šťovíku tupolistého, který louku začal v průběhu sezóny nenápadně kolonizovat. Biomasa se z louky hrabala a odstraňovala, aby ji nezásobila živinami a louka byla druhově pestřejší. Biomasa poslouží jako mulč ke stromkům a na bylinkové pole. V příští sezóně necháme již pro podporu zimování hmyzu kus louky neposečen celoročně.

Sledujte stránku projektu Květnatá louka na poli „U dubu“, kde pravidelně aktualizuji stav.