Tento rok má pro nás téměř zběsilé tempo, nestačím psát novinky na blog a skoro ani aktualizovat stránku projektu pole U dubu. Děje se toho u nás opravdu hodně a tak si teď přečtěte o našem novém bylinkovém poli.

Začalo to už brzy na jaře, kdy jsme se pustili do stavby oplocenky kolem jednoho bloku na poli U dubu, kde se budou pěstovat hlavně bylinky. Bylo to náročné, stálo nás to mnoho sil, ale povedlo se. Oplocenka má chránit naše výpěstky před zvěří, které je v okolí hodně a také tím chráníme neopatrné návštěvníky, kteří by se nevědomky přiblížili před naší včelnici.

Sotva se natáhlo pletivo k oplocence, nastal čas setí. Navíc nám moc nepřálo počasí a často pršelo. Tak jsme začali sít bylinky a vše ostatní kdykoli, když bylo alespoň trochu sucho a neucpávala se nám ruční sečka mokrou hlínou. Tuto sezónu bereme jako zkušební a testujeme různé byliny a plodiny, kterým se na poli bude dařit. Ze všech zasetých bylin na poli prosperuje hlavně heřmánek pravý, měsíček lékařský, chrpa modrá, dobromysl obecná, divizna velkokvětá, jitrocel kopinatý, kopřiva dvoudomá. Některé byliny sklízíme a sušíme již v takovém množství, že jsme je nabídly k prodeji. Vůbec se nepovedla například meduňka, šalvěj a mateřídouška.

Není to ale jen o bylinkách, skvěle nám vyšly slunečnice a byl to úchvatný pohled na jejich zlaté květy. Mezi slunečnicemi dozrávají dýně a bude to brzy takové překvapení, kolik jich tam vlastně roste.

Dostává se nám spousty pomoci a podpory. Dokonce o některé naše bylinky je takový zájem, že je téměř nestačíme sušit a balit. Na příští rok budeme již připraveni lépe, pořídili jsme dřevěný domeček, který bude sloužit hlavně jako sušárna bylinek.

Sledujte stránku projektu Pěstování bylinek na poli U dubu, kde pravidelně aktualizuji stav.