Proč sekat právě rozkvetlou krásnou louku? Má to své důvody a nebojte, nikdy ji neposečeme celou najednou.

Letos jaro loukám přálo. Nebylo moc teplo, hodně pršelo a rostliny na loukách nenápadně rostly a rostly až je z toho u nás skoro metr vysokého a velmi hustého porostu. Převážně kopretin, které zrovna krásně kvetou. Sem tam je červeně rozkvetlá smolnička, růžová silenka, fialový chrastavec, bílý kmín nebo už jsem našel i jeden modrý květ lnu. To vše je super, protože louka díky květům ožívá a je k vidění mnoho různých druhů hmyzu. Ten jde po nektaru a pylu. Hmyz zase přitáhne další živočichy, kteří se jím živí. Například se u našeho pole usadil ťuhýk obecný a z toho máme velkou radost.

Ale zpět k sečení – posekali jsme přibližně 1/4 louky a hlavně ta místa, kde se nejvíce rozrůstá šťovík tupolistý. Doufáme, že ho seč těsně před květem oslabí a on postupně vymizí. Odklízením posečené biomasy tomu pomůžeme a také to prospěje druhově bohatší louce v dalších letech.

Postupně budeme sekat další části louky, usušíme trochu sena, další část necháme vysemenit a kousek letos neposečeme vůbec. Děkuji všem za pomoc.

Sledujte stránku projektu Květnatá louka na poli „U dubu“, kde pravidelně aktualizuji stav.