Jsou to již čtyři roky, kdy jsme zakládali na poli U dubu květnatou louku – tenkrát to byly velké nervy a starosti, jestli se to povede a nebudou to jen vyhozené peníze. Chtělo to hodně trpělivosti, ale dnes již můžeme říci, že se to podařilo a louka předčila veškerá naše očekávání.

Louka po dvou letech od setí začala bohatě rozkvétat. Nejdříve na konči května kvetou kopretiny a to je louka úplně celá bílá. Například žluté třezalky a štírovníky, červené smolničky, růžové silenky a hvozdíky, modrý len a další. Každoročně již rozkvétá přes 30 různých druhů rostlin. Travin se na louce vyskytuje více jak deset druhů, ale ty nemám tam zmapované, je náročnější je určovat.

O louku pečujeme extenzivně, to znamená že nesekáme vše najednou, ale postupně. První seč dokončujeme až koncem července a některé části necháme neposečené až do podzimu a menší část až do příštího jara. Tento způsob péče vyhovuje různým druhům hmyzu a každý rok na louce, na poli a okolí pozorujeme narůst druhové rozmanitosti hmyzu a na hmyz vázaných živočichů (například plazy, ptáci).

Původně jsme neměli v plánu sklízet z louky seno. Posečenou a odklizenou biomasu používáme k mulčování stromů a keřů. Ale jednou jsme zkusili usušit seno z menší části louky při květu kopretin a nabídnout k prodeji. Dostalo se mezi hobby chovatele králíků a nestačili jsme uspokojit poptávku, wow. Seno z kopretin je velmi hrubé a obsahuje tuhé stonky rostlin. Takové seno není běžně k dostání a králíci ho zbožňují. Tak jsme další rok zkusili vyrobit sena víc a získali jsme také nové odběratele. Letos byl na seno velmi dobrý rok a máme ho zatím dostatek.

Naše seno obsahuje různé druhy kvetoucích lučních bylin, velké množství kopretin a menší množství travin a jetelovin. Chcete-li ho vyzkoušet pro své mazlíčky, navštivte naši stránku s prodejem. Ideálně pokud jste z Prahy 12 a blízkého okolí a rádi byste lokální produkt a také podpořili šetrné hospodaření.

Sledujte stránku projektu Květnatá louka na poli U dubu, kde pravidelně aktualizuji stav.