Na konci června jsem na pole přivezl včely a ubytoval je v nových úlech. Vše jsem měl pečlivě připravené a naplánované, nakonec jsem musel plány pozměnit a bylo to dost dramatické. Nakonec ale vše dobře dopadlo.

Včely, konkrétně tři včelstva (oddělky s výběrovou matkou) jsem měl již více jak půl roku zamluvené ve včelíně v Dole. Poslední pátek v červnu nastal ten den, kdy vyvrcholí mé přípravy stát se chovatelem včel a jel jsem si je vyzvednout.

Den jsem měl pečlivě naplánovaný. Přivezu včely, uložím je u nás na zahradě. Naložím do auta podstavec, úly, vše potřebné a pojedu si připravit stanoviště. Jenže včelky to chtěly jinak. Ve včelíně jsem je dostal v papírových krabicích s oblepenými hranami a síťovaným dnem, aby měli včely vzduch. Dali mi je přímo z chlaďáku, takže byly hodný, jen si tiše vrněly. Krabici ve včelíně nazývají jako včelotěsná, ok. Asi s tím mají praxi a možno jim důvěřovat.

Jenže ouha, jakmile se včely v krabicích v autě trochu zahřály, tak začaly makat a chtěly se za každou cenu dostat z krabic. Všiml jsem si ve zpětném zrcátku, že mi v autě začíná poletovat jedna včela, za chvilku druhá… Už jsem se blížil k domovu, naneštěstí jsem zrovna stál v zácpě na zúžení kvůli rekonstrukci křižovatky. Nebyl to úplně příjemný pocit. Co když jich vyletí víc? Co budu dělat? Nechám auto stát v zácpě, zablokuju silnici a uteču?

Domů jsem dojel značně nervózní, opatrně otevřel kufr a našel dvě nebo tři včelky mimo krabici. Říkám si, že asi byly zespodu na síťce zvenku, už když jsem je dával do auta. Zkontroluju krabice, nic podezřelého nevidím a tak je uložím na terasu a odjedu ještě do obchodu pro nějaký materiál. Nedojedu daleko a volá mi žena, ať se hned vrátím, že včely lezou ven a lítají kolem už v hojném počtu…uff. Otáčím auto a v mžiku jsem zpět.

Co teď? Takhle to přece nebylo v plánu! Hlavně zachovat klid. Ok, beru včelařský klobouk, zapaluji dýmák a jdu na to. Zjišťuji, že dvě krabice jsou ok ale z jedné se včelky prokousaly a našly skulinku pod lepící páskou. Ven jich vylétlo naštěstí jen pár. Asi 30, ale i tak to nebylo pro začátečníka moc pohodová situace. Krabice jsem rychle oblepil páskou a schoval do garáže. Vylétnuté včely pak začaly hledat svou rodinu a mě si naštěstí vůbec nevšímaly. Včely si dobře pamatují místo, ze kterého vylétly ven a tak jsem jim tam dal rojáček a ony se do něj postupně vracely. Do několika dní jsem tamhle lapil a odvezl na stanoviště asi 20 včel.

Místo abych si teď jel v klidu připravit stanoviště, jsem naložil oblepené bzučící krabice a rovnou je tam odvezl. Když by se prokousaly z krabic již na poli, tak to vadit nebude. Pak jsem pelášil zpět pro výbavu na přípravu stanoviště.

Bylo horko, na obzoru bouřkové mraky, včely v krabicích zněly jak klimatizace na plný výkon. Já jsem nosil, kopal, sestavoval, abych měl vše rychle připravené. Co bylo v plánu na celé odpoledne, měl jsem hotové za dvě hodiny.

Nastal čas stěhování včel z přepravních krabic do úlů. Neměl jsem představu, jaký to bude hukot, když jsem otevřel první krabici. Včelky se draly ven a začaly kroužit kolem. Mě si vlastně vůbec nevšímaly, naštěstí. Přiznám se, že jsem měl velký strach a pohyboval se jak ve zpomaleném filmu. Rámky jsem postupně přeskládal do úlů, vyklepal tam zbytek včel z krabice. Úl zavřel a šel si dát pauzu. Další krabice byla už více v klidu a při překládání třetí jsem si dokonce všimnul i matky. Velmi jsem si oddychnul, když byly včelky přestěhované a kochal se jak prozkoumávají okolí a postupně se zklidňují a zabydlují. Uff, dokázal jsem to, ale byla to taková první zkouška začínajícího včelaře.

Včelky jsem chodil první týden každý večer přikrmovat, aby měly do začátku zásoby a tolik se nestresovaly jejich hledáním v nové krajině. Ve všech úlech je matka asi v pořádku, včelky jsou klidné. Tedy pokud se nemotám dlouho kolem úlů, protože tam mají pár ostrých hlídaček. Ty mě dokáží vyprovodit až na konec pole.

První velká kontrola včel mě ještě čeká, pomůže mi s tím kamarádka včelařka. Jak se včelkám daří sledujte na Twitteru #JežekVčelařem. Jo a na první žihadlo od svých včel ještě čekám 🤷‍♂️.

Sledujte stránku projektu Chov včel na poli „U dubu“, kde pravidelně aktualizuji stav.