Kdysi vedla podél našeho pole U dubu úvozová cesta. Dávno se však přestala využívat a asi od osmdesátých let minulého století postupně zarůstala, až se úplně ztratila.

Lidé se ale do krajiny vracejí a hledají původní cesty. Každoročně tak byla vyšlapána nová pěšina na sousedícím poli. Byla vždy jen dočasná, protože zmizela po podzimní orbě a každý rok se začínalo nanovo.

Šťastné to nebylo pro chodce a ani pro zemědělce. Jeden musel projít rozbahněnou oranicí a druhý měl škody na úrodě.

Rozhodli jsme se to změnit a cestu obnovit. Není sice úplně na původní trase, protože tam již rostou vysoké stromy a byla by škoda je vykácet. Tak je cesta jen o kousek vedle, při okraji pole nad letištěm. Práce jsme začali na podzim 2021 vysekáváním vysoké trávy, náletů a křovisek. Částečně byl povrch srovnán a vznikla tak na šířku téměř dvoumetrová cesta, která začala být hned využívána výletníky i cyklisty. O cestu budeme v rámci našich možností nadále pečovat.

Cesta v horní části navazuje na původní komunikaci od Točné, z Čihadla či z Nouzova a v dolní části u starého dubu navazuje na lesní cestu k letišti. Cestu můžete také projít, když vyrazíte po zelené značce z Točné, směrem k letiští Točná. Další zajímavou možností je Stezka svobody 1938 – 1945.

Sledujte stránku projektu Obnova cesty na poli U dubu, kde pravidelně aktualizuji stav.

Buďte v obraze

Dejte mi svůj email a jednou za čas vám odešlu Farmářův oběžník s novinkami a nabídkami, které se u mě urodily. E-mail bude sloužit jen k výše uvedeným účelům a odběr můžete kdykoli zrušit. Souhlasíte?

Twítuji přímo z pole #JežekNaPoli