Jak bych zhodnotil svůj první plnohodnotný včelařský rok? Jednoduše – byla to fuška a nervy. Ale vše se vyplatilo. Včely i včelař přežili a jako bonus byl i nějaký ten med.

Můžete se ptát – proč ty nervy? Vždyť včelaření má býti povznášející činností. Ano, ale první rok s kmenovými včelstvy a velmi pozvolný nástup jara včelaři začátečníkovi moc na klidu nepřidá. Včely ovšem chladné a deštivé jaro zvládly bez zaváhání, nabraly na síle a na hlavní snůškovou sezónu byly připraveny. Když kolem pole kvetly akáty, lípy a později pole svazenky a jetele, byl to opravdu velký frmol na celém poli.

To ale opět včelaři začínaly starosti, aby odhadnul ten správný čas, kdy si může od včel vzít trochu medu. Bude už zralý? Nebude jim chybět a nasbírají si ještě? Nakonec jsme od tří včelstev zíkali kolem 35 kilogramů medu a mohli doručit medovou odměnu přispěvatelům z Donio.cz. Někteří z vás med od našich včel z pole U dubu také ochutnali, protože trocha medu byla i na prodej.

Ze tří kmenových včelstev na poli se nám podařilo získat tři oddělky (malá část včel pro vytvoření nového včelstva) a chvilku to vypadalo, že budeme zimovat včelstev šest. Bohužel jeden oddělek byl nakonec bez matky a museli jsme ho zrušit. Tak zimujeme včelstev pět a i to je dobrý výsledek.

Letos je v plánu dát do nabídky k prodeji opět trochu medu a možná i další včelí produkty (vosk, propolis). Držte tedy včelkám i včelaři palce.

Sledujte stránku projektu Chov včel na poli „U dubu“, kde pravidelně aktualizuji stav.