Uspávání květnaté louky, akce, na kterou se celý rok těším, protože je to takové symbolické ukončení prací na květnaté louce. Již potřetí jsme se sešli, abychom společně připravili louku na novou sezónu.

Louka byla letos opět plná kopretin a později dalšího barevně kvetoucího lučního kvítí. Trochu nám to kazil bující šťovík tupolistý, snažíme se ho manuálně redukovat, ale je to náročné. Naneštěstí je to živná rostlina pro motýla ohniváčka černočárného, který se u nás na poli pravidelně vyskytuje, tak nám jeho housenky se šťovíkem snad trochu pomohou.

Jinak nám louka dělá radost. Tedy nejen nám, ale i včelám a dalšímu hmyzu, který tam vždy najde dostatek potravy, úkryt a životní prostor.

Třetím rokem od setí se na louce trvoří pestré společenství kvetoucích rostlin. Níže je výčet rostlin, které jsme letos pozorovali.

Tyto rostliny na louce kvetou již ve větším množství:

Štírovník růžkatý, krvavec menší, silenka dvoudomá, silenka nadmutá, sléz velkokvětý, smolnička obecná, mrkev obecná, len vytrvalý, hvozdík kropenatý, chrastavec rolní, třezalka tečkovaná, jetel luční, jetel zlatý, řebříček obecný, svízel bílý, jitrocel kopinatý.

Rostliny objevující se jen jednotlivě:

bukvice lékařská, černohlávek obecný, čičorka pestrá, chrpa luční, jestřábník okoličnatý, jetel horský, kozí brada východní, lnice květel, máchelka srstnatá, mochna přímá, svízel syřišťový, vičenec ligrus, zvonek okrouhlolistý.

Kopretinové seno z první seče louky se stalo velmi oblíbeným u chovatelů králíků. Nabízíme ho v našem e-shopu. Pro letošek je ale již vyprodané. Je však možné si seno z nové sklizně u nás rezervovat.

Zpět ke zmíněné akci uspávání květnaté louky – letos nám nepřálo počasí, ale vůbec. Pršelo od rána a tak trochu jsem se obával, aby vůbec někdo přišel. Nakonec přišla hrstka odvážných a společně jsme odklidili posekanou biomasu z louky. Tu využijeme v předjaří při mulčování stromů. Louka je nyní, v půlce prosince, pokrytá sněhem a nabírá sílu na jaro. Díky všem za pomoc.

Uspávání květnaté louky III.

Sledujte stránku projektu Květnatá louka na poli „U dubu“, kde pravidelně aktualizuji stav.